SUPERPRZEPIS

Gotowana kukurydza

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gotowana kukurydza Więcej zdjęć (5)

Gotowana kukurydza zawsze kojarzy mi się z letnim czasem relaxu

Składniki:

Gotowana kukurydza

 

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda (tyle żeby kolby swobodnie pływały)
  • masło i sól
  • ew. patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Gotowana kukurydza
Kukurydzę obieram z liści. Jeśli mamy duży garnek to zostawiamy kolby w całości ale ja przekroiłam na pół, łatwiej po ugotowaniu jeść. Wodę mieszamy z mlekiem i cukrem, czekamy aż zacznie się gotować. Kiedy woda zaczyna się gotować trzeba uważać żeby nie wykipiała i lekko zmniejszyć ogień. Na wrzącą wodę wrzucamy kukurydzę i gotujemy 10-15 min. na małym ogniu. Połówki kukurydzy możemy nabić na patyczki do szaszłyków łatwiej je trzymać i pałaszować. Podajemy z masłem i solą wedle uznania. Smacznego
Gotowana kukurydza
Składniki jakich potzebujemy do wyczarowania znakomitej kukurydzy.
Gotowana kukurydza
Kolby przekrawamy na pół po ugotowaniu łatwiej je nabić na patyczki i jeść.
Gotowana kukurydza
Wodę, mleko, cukier łączymy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kukurydzę w "mlecznej" kąpieli.
Gotowana kukurydza
Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy na talerze, nabijamy na patyczki podajemy z masłem i solą