bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grzyby na ostrą zime, idealne na zakaskę.

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

Składniki:

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

 

Sposób przygotowania:

Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie
Grzyby oczyścić dokładnie, pokric na mniejsze kawałki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie około 30 min. wyjąć z wody osączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. Ocet rozcieńczyć 2 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną. Można pasteryzować około 20 min