VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Gotowane udka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kawałki mięsa z kurczaka w własnym sosie smakują idealnie z pajdą chleba. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie warzywa - obiad rewelacyjny!

Gotowane udka w sosie własnym

Składniki:

Gotowane udka w sosie własnym

 

  • 5 udek z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszona natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 szklanki wody
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gotowane udka w sosie własnym

ETAP 1:

Gotowane udka w sosie własnym
Przygotowanie oraz przesmażenie mięsa na rumiano

Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka.

ETAP 2:

Gotowane udka w sosie własnym

Na patelnię po smażeniu mięsa wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, oraz plasterki marchewki i pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut. Warzywa podlewamy wodą, zagotowujemy.

ETAP 3:

Gotowane udka w sosie własnym

Przelewamy je do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Co jakiś czas mieszamy, ponieważ mięso może przywierać do dna. Gdy zabrakłoby wody lub wyparowałaby podlewamy nową. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem.