Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gotowano-smażone pałki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie dwa w jednym. Najpierw ugotowane, następnie zamarynowane i usmażone pałki z kurczaka.

Gotowano-smażone pałki z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gotowano-smażone pałki z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Gotowano-smażone pałki z kurczaka
Mięso umyć, lekko osuszyć i przełożyć do garnka. Mięso zalać taką ilością wody, żeby je przykryła. Do mięsa dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, zioła i kostkę bulionową. Wszystko zagotować. Kurczaka gotować ok. 20 minut, a następnie ostudzić nie wyciągając z wywaru. Przestudzone mięso wyjąć z wywaru i posypać przyprawą do gyrosa. Mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Kłaść na niego pałki z kurczaka i smażyć na rumiano z każdej strony.
Gotowano-smażone pałki z kurczaka
Mięso przełożone do garnka zalane wodą z dodatkiem przypraw.
Gotowano-smażone pałki z kurczaka
Ugotowane mięso wyjęte z wywaru i posypane przyprawą do gyrosa.
Gotowano-smażone pałki z kurczaka
Ugotowane przyprawione pałki z kurczaka smażone na oleju.