Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Gotowany sernik przekładany kruchymi plackami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszne ciasto. Często gości u mnie na świątecznym stole, zarówno wielkanocnym, jak i tym bożonarodzeniowym. Niebo w gębie. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x36.

Gotowany sernik przekładany kruchymi plackami

Składniki:

Gotowany sernik przekładany kruchymi plackami

kruche ciasto

sernik

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • 2 budynie śmietankowe
  • szklanka cukru pudru
  • 25 dag rodzynek

polewa

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • galaretka o dowolnym smaku
  • 13 dag masła
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Gotowany sernik przekładany kruchymi plackami
Składniki ciasta kruchego szybko zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy z osobna ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni C.

Twaróg, jajka i cukier ucieramy mikserem. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy twaróg (tłuszcz ma być gorący). Cały czas mieszamy. Dokładamy rodzynki oraz budyń w proszku. Gdy masa zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia.

Masą przekładamy kruche placki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Dodajemy do rozpuszczonej czekolady z tłuszczem. Dolewamy śmietanę. Polewamy placek.

Dowolnie ozdabiamy.

Tagi:

sernik ciasto