pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Granita arbuzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

świetnie orzeźwia i ochłodzi w upalne dni

Granita arbuzowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Granita arbuzowa

 

Sposób przygotowania:

Granita arbuzowa
Arbuza dokładnie oczyszczamy z pestek. Kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem na koktajl. Wciskamy sok z jednej cytryny. Próbujemy. Jeśli koktajl będzie zbyt kwaśny lub arbuz był za mało słodki możemy podsypać do smaku cukru pudru. Całość mieszamy. Wylewamy do naczynia o dużej powierzchni i wstawiamy do zamrażalki. Zamarznięty wyjmujemy. Rysujemy ząbkami widelca zbierając zamarzniętą granitę (dzięki dużej powierzchni naczynia proces ten przebiega dużo szybciej niż by koktajl arbuzowy mrozić naczyniu o małej powierzchni). Zebrany lód nakładamy do szklaneczek i szybko spożywamy.
Granita arbuzowa
Przygotowaną granitę wylewamy na jak największą powierzchnię i chłodzimy
Granita arbuzowa
Zewskrobaną granitę szybko spożywamy aby się nie roztopiła