jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Granola dyniowo- czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Dynie uwielbiam, a granola to jedna z moich ulubionych przekąsek. Powyższy przepis łączy w sobie te dwa składniki, więc chyba nie muszę pisać, że efekt wyszedł przepyszny:)

Granola dyniowo- czekoladowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Granola dyniowo- czekoladowa

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Granola dyniowo- czekoladowa

ETAP 1

Granola dyniowo- czekoladowa
Sypkie składniki łączymy ze sobą

Płatki przekładamy do miski. Dodajemy do nich grubo posiekane orzechy włoskie, orzeszki ziemne, sezam oraz siemię lniane . Następnie dodajemy cukier i przyprawy. Tak przygotowane suche składniki mieszamy.

ETAP 2

Granola dyniowo- czekoladowa
W dalszej kolejności dodajemy miód oraz dynie

Po wymieszaniu dodajemy do nich dynię , olej oraz miód.

ETAP 3

Granola dyniowo- czekoladowa
Wymieszane skłąndiki rozkładamy równa warstwą na blaszce

Całość mieszamy dokładnie, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

ETAP 4

Granola dyniowo- czekoladowa
W trakcie pieczenia granole mieszamy

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Granolę pieczemy około 40 minut w 150°C (najlepiej z termoobiegiem). Co jakiś czas mieszamy ją.

Między czasie czekoladę kropimy w kostkę.

ETAP 5

Granola dyniowo- czekoladowa
po wyjęciu dodajemy pokrojoną czekoladę oraz żurawinę

Gotową granolę wyjmujemy. Do jeszcze ciepłej dodajemy żurawinę oraz pokrojoną czekoladę. Całość ponownie delikatnie mieszamy, by czekolada, która rozpuści się pod wpływem ciepła zlepiła nam częściowo poszczególne składniki.

Gotową granolę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia czekolady. Przechowujemy ją w szczelnie zamykanym pojemniku.


Tagi:

dynia