p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

SUPERPRZEPIS

Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem

Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem

 

 

  • Syrop do polania:

 

  • 200ml cukru trzcinowego
  • 200ml wody
  • 100 ml domowej nalewki wiśniowej na spirytusie

Sposób przygotowania:

Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem
W rondelku rozpuścić masło klarowane. Posmarować nim za pomocą pędzelka blaszkę na muffinki.
Z plastra sera wykroić trójkąty do dekoracji. W szatkownicy posiekać orzechy i migdały w czekoladzie, łuskane migdały i wyłuskane dwa ziarna kardamonu.
Oddzielić podłużne kawałki ciasta i uformować je w kształcie koszyczków Ułożyć w natłuszczonej blaszce. Posmarować klarowanym masłem, wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na około 10 minut (trzeba je obserwować). Po wyciągnięciu z piekarnika do środka koszyczków nałożyć po ok. 2 łyżki zmielonej mieszanki. Na wierzchu masy ułozyć trójkąty sera naprzemiennie z żurawiną.
Do rondelka wlać wodę, zagotować, dodać cukier trzcinowy, gotować aby płyn się zredukował i zgęstniał, na koniec dodać nalewkę wiśniową i gotować aż syrop uzyska wymaganą przez nas gęstość.
Kiedy syrop jest gotowy, polać nim deser, odstawić do lekkiego zastygnięcia. Udekorować świeżymi listkami mięty.
Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem
siekane orzechy i migdały w czekoladzie, łuskane migdały i wyłuskane dwa ziarna kardamonu to farsz
Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem
Na wierzchu masy układamy trójkąty sera naprzemiennie z żurawiną
Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem
Kiedy syrop jest gotowy, polewamy nim deser
Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem
deser z ciasta kataifi serem i różnymi bakaliami