Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Greckie kotlety

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Greckie kotlety to mięsne koperty z farszem marchewkowo, pietruszkowo selerowym z dodatkiem przecieru.

Greckie kotlety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Greckie kotlety

 

  • 3 filety z kurczaka
  • 1/4 selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1/2 szkl otrębów
  • olej

Sposób przygotowania:

Greckie kotlety
Mięso umyć przekroić wzdłuż na pół i rozbić, lekko doprawić. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce.

Cebulę obrać drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać warzywa i wlać bulion.

Dusić do miękkości warzyw i dodać koncentrat pomidorowy. Farsz doprawić solą , pieprzem i słodką papryką, ostudzić. Na płaty mięsa kłaść porcję farszu, zgiąć na pół i spiąć wykałaczkami.

Bułkę tartą wymieszać z otrębami, jajko rozkłócić i obtoczyć mięsne koperty w jajku i otrębach z bułką.

Smażyć z każdej strony na oleju a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 minut w temp 100 stopni.


Greckie kotlety
Cebulę obrać drobno posiekać i zeszklić na oleju , dodać warzywa i wlać bulion.
Greckie kotlety
Dusić do miękkości warzyw i dodać koncentrat pomidorowy i doprawić
Greckie kotlety
Na płaty mięsa kłaść porcję farszu , zgiąć na pół i spiąć wykałaczkami. Panierować
Greckie kotlety
Usmażyć na patelni a następnie zapiec w piekarniku