Grejpfrutowy bekon

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pyszny bekon o niecodziennym smaku

Grejpfrutowy bekon

Składniki:

Grejpfrutowy bekon

 

  • 2 duże różowe grejpfruty
  • 50 gram korzenia imbiru w syropie
  • 4 łyżki syropu z korzenia imbiru ze słoika
  • 4 chude steki z bekonu po 115 gram każdy

 

Sposób przygotowania:

Grejpfrutowy bekon
Grejpfruty obrałam ze skórki oraz białej błonki.Trzymałam owoce nad miseczką,by spływały do niej soki,rozdzieliłam je na cząstki i wrzuciłam do miseczki. Pokroiłam korzeń imbiru na dość duże kawałki,wrzuciłam go do grapefruita .Wlałam syrop. Rozgrzałam dużą patelnię.Ponakrawałam krawędzie steków,by bekon się nie zwinął i smażyłam na suchej patelni 2,5 minuty z każdej strony.Zlałam tłuszcz z patelni. Wrzuciłam zawartość miseczki na patelnię.Doprowadziłam do wrzenia i pozostawiłam na maleńkim ogniu,żeby sos lekko bulgotał. Bekon polewałam gotowym gorącym sosem z patelni