Grill na majówkę

Sezon grillowych imprez na wolnym powietrzu w Polsce zaczyna się prawie zawsze w maju...

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Grill na majówkę

Grill - trochę historii…

Towarzyskie spotkania na wolnym powietrzu: grille, pikniki, majówki i ogniska mają w Polsce bardzo długą tradycję. Zazwyczaj swobodniejsze niż wytworne rauty czy bale, dawały rozrywkę bez konieczności zakładania formalnego stroju i podejmowania skomplikowanych przygotowań. Pikniki grillowe „pod gołym niebem” odbywały się za dnia i nie było zarezerwowane dla jakiejś konkretnej grupy społecznej. W każdym koszyku grillowym i piknikowym był obrus, talerzyki i sztućce. Na grillu jadało się zimne mięsa, drobne wypieki, lekkie przekąski, owoce i popijano winem lub sokiem. W latach powojennych organizowano przede wszystkim wieczorne grille i ogniska. Były one zdecydowanie mniej eleganckie, nie wymagały wykrochmalonego obrusa i sztućców, a za posiłek wystarczał „żelazny zestaw”: kiełbasa zwyczajna, musztarda, pieczywo i oczywiście dobrze schłodzona wódka. Grille przywędrowały do Polski dopiero na fali przemian systemowych z przełomu lat 80-tych i 90-tych, ale niemal zupełnie wyparły działkowe ogniska. Obecnie trudno sobie wyobrazić festyny, biesiady czy kiermasze bez unoszącego się w powietrzu zapachu grillowanego mięsa, ryb czy warzyw. O szybkości spolszczenia tego zachodniego zwyczaju świadczy również fakt, że polska drużyna Polish Barbecue Team zajęła pierwsze miejsce w XIII Mistrzostwach Świata w Grillowaniu w 2006 roku.

Na początek: grill, opał i podpałka

Każdy może zorganizować grillowe przyjęcie. Obfitość i zróżnicowanie cenowe akcesoriów potrzebnych do upieczenia czegoś na węglu drzewnym sprawia, iż grillowanie stało się rozrywką bardzo dostępną. Na polskim rynku dostępna jest szeroka oferta grilli - od prostych przenośnych urządzeń na metalowych nóżkach, przez eleganckie mini-bary do grilli stacjonarnych i coraz bardziej popularnych grilli jednorazowych. Warto jednak pamiętać, że za najlepsze uchodzą grille żeliwne, które dobrze się rozgrzewają, równomiernie i długo oddają ciepło, a ich ciężar zapewnia odpowiednią stabilność. Smak i aromat potrawy pochodzi przede wszystkim od właściwego jej doprawienia oraz od użycia do samego grillowania dobrej jakości opału i podpałki. Tanie brykiety są niezwykle popularne, ale najszlachetniejszym opałem pozostaje węgiel drzewny. Podpałka musi być przede wszystkim bezwonna, najlepiej naturalna z płyty pilśniowej.

Grill - rozpoczynamy

Na grillu najważniejsze jest dostosowanie temperatury opiekania i jego długości do rodzaju pieczonej potrawy. Warto zadbać również o odpowiednie ułożenie węgla na grillu - tak, żeby powstały dwie strefy o różnych temperaturach: jedna bardzo gorąca, a druga nieco łagodniejsza. Aby to uzyskać, z jednej strony paleniska grilla kładziemy więcej węgla, a z drugiej - lekko porozsuwane węgle w jednej warstwie. Podczas grillowania mięso lub jarzyny przez krótki czas umieszczamy nad gorącym żarem, w wysokiej temperaturze: 200 – 275 stopni Celsjusza. Przypiekamy wówczas ich powierzchnię i zatrzymujemy soki wewnątrz. Potem przesuwamy potrawy w strefę umiarkowaną grilla na dalsze kilka - kilkanaście minut. Na koniec pamiętajmy: grilluje się na rozpalonych węglach, a nie na żywym ogniu. Dlatego warto nie dopuścić do zbyt szybkiego rozpalenia się paleniska grilla.

Grill - smakołyki

Na grilla można położyć niemal wszystko - od nieskomplikowanych kiełbasek, poprzez kurze udka aż po szaszłyki z różnych mięs, sery, ryby, warzywa a nawet owoce. Oczywiście ziemniaki po umyciu trzeba posmarować oliwą i zawinąć w Folię Grill Aluminium marki Paclan. Z kolei kluczem do doskonałych grillowanych potraw z mięsa jest wcześniejsze, kilkugodzinne zanurzenie go w marynacie, a następnie w oleju, aby skruszało. Kiełbaski na grill po prostu nacinamy poprzecznie, aby wytapiany tłuszcz miał którędy wypływać. Kaszanka nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów. Przygotowane potrawy kładziemy bezpośrednio na grillu nad żarzącymi się węglami. Delikatniejsze mięsa jak np. kurczak warto położyć na grillu na aluminiowych tackach marki Paclan, żeby się nie rozpadły, a skóra nie zwęgliła zanim dojdą. Pamiętajmy, że w tej fazie grillowania nie posypujemy już potraw przyprawami, gdyż szybko spalą się dając gorzki smak. Doskonałym dodatkiem na grilla są rozmaite sosy, które mogą uszlachetnić smak nawet najprostszych potraw. Warto pomyśleć o przygotowaniu nie-grillowych dodatków, zwłaszcza kolorowych sałatek. Nie wolno również zapomnieć o napojach, które są obowiązkowe przy długim grillowaniu. Wodę, soki lub piwo najlepiej wcześniej dobrze schłodzić i przygotować zapas lodu w woreczkach na lód marki Paclan. Do wyboru mamy samozamykające woreczki do lodu marki Paclan, woreczki na kruszony lód marki Paclan oraz bardziej fantazyjne „Lodowe serduszka” i „Lodowe pałeczki”.

Grill - akcesoria

Najbardziej przydatnym przyrządem na grilla są szczypce, umożliwiające umieszczenie, obracanie i ściąganie potraw z rusztu. Częste przewracanie na grillu daje nam bowiem gwarancję soczystości potraw, bez obawy o niedopieczenie w środku. W sprzedaży dostępne są również rozmaite szpikulce i widelce, ale ich nabycie nie jest konieczne. Warto zaopatrzyć się w Folię Grill Aluminium marki Paclan, która jest grubsza i szersza od normalnych.. Przyda się ona do zawinięcia ryb czy owijania warzyw, tak aby nie traciły soku i nie przypalały się na grillu. Niezbędnym akcesorium na grilla są również tacki aluminiowe marki Paclan z profilowanym dnem i otworkami umożliwiającymi odprowadzanie tłuszczu.

Dzień po grillu

Zawczasu zadbajmy o akcesoria, które będą nam potrzebne dzień po grillu. Pamiętajmy, by osobom zmęczonym całonocnym grillowaniem zapewnić coś do picia. Jeszcze przed grillowym szaleństwem przygotujmy dużą ilość lodu w woreczkach do lodu marki Paclan, by po nocy pełnej wrażeń każdy miał możliwość skosztowania chłodnych napojów. Do wyboru, oprócz tradycyjnych Woreczków do lodu marki Paclan mamy Lodowe Serduszka, Kruszony Lód oraz Lodowe Pałeczki, które możemy wrzucić bezpośrednio do butelki czy puszki z orzeźwiającym napojem. Na koniec pamiętajmy, że urządzając grilla na wolnym powietrzu musimy zadbać również o pozostawienie po sobie czystości. W przeciwnym razie możemy doprowadzić do degradacji środowiska naturalnego, a kolejnego grilla przyjdzie nam urządzać na górze śmieci. Warto nabyć mocne i wygodne w użyciu worki na śmieci - np. worki Multitop marki Paclan z wyciętymi czterema rogami ułatwiającymi wiązanie lub worki Magnetic marki Paclan wyposażone w specjalną taśmę ściągającą. Dzięki nim możemy łatwo pozbyć się wszelkich pozostałości po grillu.