kochanyptysiu

kochanyptysiu

Kucharz
[Przepisów: 4]

Grill: szparagi w mielonym mięsie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kocham szparagi! Tym razem postanowiłam wykorzystać je jako... patyczki do szaszłyków. Prosty i efektowny przepis, który zachwyci każdego - nie tylko wyglądem!

Grill: szparagi w mielonym mięsie

Składniki:

Grill: szparagi w mielonym mięsie

 

  • 300 g mielonego mięsa z karkówki
  • 10 zielonych szparagów
  • cebulka
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • czerwona papryczka chilli
  • ketchup Jalapeno ( kupisz go w Tesco)

Sposób przygotowania:

Grill: szparagi w mielonym mięsie
Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap z oba końce i złam. Strona z główką szparaga jest tą dobrą, zgrubiałą końcówkę wyrzuć (lub wykorzystaj do sosu lub bulionu).

Mięso dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cynamonu. Dodaj do niego pokrojoną papryczkę,cebulkę i 2 duże łyżki ketchupu z jalapeno.
Całość dokładnie wymieszaj.

Zrób kulkę z mięsa i w jej środek włóż szparaga (uformuj w dłoniach).
Całość grilluj na tacce lub w naczyniu żaroodpornym ok. 10-20 minut w zależności od grilla.
Szaszłyki będą gotowe, gdy mięso się zarumieni.

Tagi:

szparagi