pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Grillowana karkówka miodowo-pieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

grillowana na patelni...

Grillowana karkówka miodowo-pieprzowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowana karkówka miodowo-pieprzowa

 

  • 60 dag karkówka bez kości,
  • marynata,
  • 2 szczypty tymianek,
  • 1 łyżeczka oliwa extra vergin,
  • do smaku pieprz kolorowy ziarnisty,

 

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka miodowo-pieprzowa
Karkówkę pokrojoną w plastry o grubości ok. 1 cm marynujemy noc w marynacie miodowo-pieprzowej Patelnię grillową smarujemy równomiernie oliwa i stawiamy na palniku. Gdy porządnie się rozgrzeje kładziemy plastry karkówki lekko otrząsając z marynaty. Smażymy na jednej stronie do momentu, gdy marynata zacznie się przypalać. Wtedy patelnię posypujemy tymiankiem i przewracamy plaster na drugą stronę. Smażymy podobną ilość czasu. Ewentualnie, gdy karkówka nie będzie zadowalająco usmażona wkładamy ją z patelnią do piekarnika w celu podpieczenia. Można podawać z kaszą jęczmienną i ulubionymi grzybkami.
Grillowana karkówka miodowo-pieprzowa
Propozycja podania