SUPERPRZEPIS

Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Pyszna lekka, letnia sałatka ze świeżym szpinakiem i truskawkami podana z delikatną grillowaną makrelą to świetna propozycja na zdrowy obiad czy kolację, sprawdzi się też na przyjęciu z przyjaciółmi.

Składniki:

Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami
Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Pomarańcze filetujmey, fileciki kroimy na pół, i układamy na szpinaku. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i dzieli na ćwiartki. Cebulkę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku razem z truskawkami.

Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, miodem i posiekaną papryczką chilli. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makrelę myjemy, osuszamy, każdy filet dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grillujemy ją na gorącym ruszcie lub patelni grillowej od 2-4 minut z każdej strony.

Sałatę skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem, układamy kawałki grillowanej makreli i serwujemy, smacznego :D
Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami
Makrelę myjemy, osuszamy, każdy filet dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grillujemy ją na gorącym ruszcie lub patelni grillowej od 2-4 minut z każdej strony.
Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami
Sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, miodem i posiekaną papryczką chilli. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grillowana makrela na szpinaku z truskawkami
Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Pomarańcze filetujmey, fileciki kroimy na pół, i układamy na szpinaku. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i dzieli na ćwiartki. Cebulkę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku razem z truskawkami.