kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Grillowana marynowana karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Grillowana karkówka w marynacie z tymianku, czosnku i octu jabłkowego, który sprawił, że mięso stało się delikatniejsze

Grillowana marynowana karkówka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowana marynowana karkówka

 

  • 60 dag karkówki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 pęczek tymianku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Grillowana marynowana karkówka
Karkówkę kroimy na 4 grube plastry. Najlepsza do grillowania jest karkówka z błonami tłuszczu, dzięki nim grillowana karkówka jest bardziej krucha. Ząbki czosnku zgniatamy nożem i drobno siekamy. Tymianek/macierzankę siekamy nie musi być siekana bardzo drobno, można zostawić 4 gałązki i położyć po jednej na plaster karkówki bezpośrednio na grillu. Każdy plaster karkówki solimy, kładziemy siekany czosnek, tymianek, i polewamy po 1 łyżeczce oliwy i octu jabłkowego. Plastry karkówki układamy jeden na drugim i przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Zamarynowaną karkówkę układamy na rożnie rozgrzanego grilla i smażymy z każdej strony do uzyskania brązowego koloru. Gotową karkówkę podajemy na gorąco z ulubionym sosem lub chutney. SMACZNEGO!
Grillowana marynowana karkówka
Karkówkę kroimy w plastry, czosnek i tymianek siekamy.
Grillowana marynowana karkówka
Na mięso nakładamy pozostałe składniki i układamy plastry karkówki jeden na drugim. Całość owijamy folią i odstawiamy do lodówki.
Grillowana marynowana karkówka
Karkówkę smażymy na rozgrzanym ruszcie grilla.