Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Grillowana pierś z kurczaka z sosem żura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna soczysta grilowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym.

Grillowana pierś z kurczaka z sosem żura Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowana pierś z kurczaka z sosem żura

 

  • Składniki:

 

  • filet z kurczaka - 500 g
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 0,5 łyżeczki
  • chili - 0,5 łyżeczki
  • olej do smażenia - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś z kurczaka z sosem żura
Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki ( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony na odrobinie oleju. Układamy na grillu. Zamykamy i odstawiamy , by spokojnie się smażyły. Kukamy co jakiś czas , i patrzymy czy nie przywarły.W czasie kiedy mięso się robi , my przyrządzamy sos. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową. Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy ( sos musi delikatnie się zredukować ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz ... polewamy gorącym sosem. Ozdabiamy suszoną żurawiną. Zajadamy z ulubionymi dodatkami! Smacznego!
Grillowana pierś z kurczaka z sosem żura
Pyszna soczysta grilowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym.
Grillowana pierś z kurczaka z sosem żura
Pyszna soczysta grilowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym.