olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Grillowane awokado z pomidorową salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Od 2 lat nie jem mięsa, ale bardzo lubię grillowy smak potraw. Postanowiłam więc wymyślić coś, co będę mogła podać nie tylko sobie, ale także moim mięsożernym znajomym :). Koniecznie przygotujcie je u siebie.

Grillowane awokado z pomidorową salsą

Składniki:

Grillowane awokado z pomidorową salsą

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowane awokado z pomidorową salsą
1. Pomidory naciąć na krzyż, przelać wrzątkiem, a potem umieścić w zimnej wodzie i zdjąć skórkę. Miąższ pokroić w kosteczkę, a następnie wymieszać z posiekaną bazylią. Salsę pomidorową doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić by smaki się przegryzły. 2. W tym czasie przygotować awokado: awokado umyć, osuszyć, przeciąć na pół, przekręcić i wyjąć pestkę. Każdą połówkę posmarować sokiem z cytryny w miejscu przecięcia (by nie ściemniała), a następnie cienką warstwą oleju. 3. Przygotowane awokado kłaść na dobrze rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) przecięciem do dołu. Grillować ok. 5-7 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy awokado już się zgrillowało (awokado nie lubi zbyt wysokich temperatur i długiej obróbki termicznej!). 4. Awokado ułożyć na talerzach, w miejscu po pestce nakładać pomidorową salsę, całość skropić olejem z pestek dyni (lub innym smakowym). Udekorować bazylią.