olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Grillowane brzoskwinie z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Deser z grilla, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Koniecznie przygotujcie to u siebie.

Grillowane brzoskwinie z mascarpone

Składniki:

Grillowane brzoskwinie z mascarpone

 

  • 4 większe brzoskwinie,
  • ok. 120 g serka mascarpone,
  • łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego),
  • ok. 1 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 łyżki mielonych migdałów (mogą być także drobno posiekane),
  • łyżeczka oleju rzepakowego (lub innego bezsmakowego),
  • dodatkowo: łyżka startej, gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Grillowane brzoskwinie z mascarpone
1. Brzoskwinie dokładnie umyć, naciąć na krzyż, a następnie przelać wrzątkiem i zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, zdjąć skórkę. 2. Każdą brzoskwinię przeciąć na pół, ostrożnie wyjąć pestkę, tak by nie uszkodzić miąższu 3. Serek mascarpone utrzeć z cukrem z prawdziwą wanilią, mielonymi migdałami i sokiem z cytryny na dość gładką masę (gdzieniegdzie mogą pojawiać się grudki migdałów), mocno schłodzić. 4. Każdą połówkę brzoskwini posmarować cienko olejem (np. za pomocą silikonowego pędzelka) i kłaść na ruszcie rozgrzanego grilla. Każdą połówkę grillować ok. 6 do 10 minut (zależy to od stopnia dojrzałości brzoskwiń), od czasu do czasu obracając, by zrumieniły się z każdej strony. 5. Owoce wyłożyć na talerzyki, w miejscu po pestce umieścić łezkę migdałowego mascarpone oraz posypać tartą gorzką czekoladą. Smacznego!