eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Grillowane szaszłyki z chleba tostowego, szynki, żółtego sera, świeżego szpinaku i czerwonej papryki.

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli

Składniki:

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli

szaszłyki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 8 kromek chleba wieloziarnistego
  • 20 dkg szynki
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • listki szpinaku baby

dodatki

  • 1 jajko
  • masło do posmarowania kromek
  • 16 patyczków do szaszłyków
  • szynka szwarwaldzka lub boczek w plastrach

Sposób przygotowania:

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli

przygotowanie sera i szynki

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Szynkę pokroić w plastry i przygotować ser.

Przygotować ser i pokroić szynkę w plastry.

przygotowanie szpinaku

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Opłukany szpinak osuszyć papierowym ręcznikiem.

Szpinak opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie papryki

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Umytą i osuszoną paprykę pokroić w kostkę 2 na 2 cm.

Z papryki usunąć nasiona, umyć ją, osuszyć i pokroić w dużą kostkę ( 2 na 2 cm ).

przygotowanie chleba

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Skórki odkroić od kromek chleba tostowego i wieloziarnistego.

Z kromek chleba tostowego i wieloziarnistego odciąć skórki.

przygotowanie szaszłyków

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Masłem posmarować kromki chleba.

Posmarować masłem kromki chleba bez skórek.

przygotowanie szaszłyków cd

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Plastry sera rozłożyć na chlebie.

Na kromkach chleba rozłożyć plastry sera.

przygotowanie szaszłyków cd

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Na ser położyć szynkę.

Na serze rozłożyć plastry szynki.

przygotowanie szaszłyków cd

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Listki szpinaku rozłożyć na szynce.

Na szynce rozłożyć listki szpinaku baby.

przygotowanie szaszłyków cd

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Na szpinak położyć posmarowane kromki chleba.

Szpinak przykryć posmarowanymi kromkami chleba.

przygotowanie szaszłyków cd

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Na dwa patyczki nadziewać cztery ćwiartki przygotowanego chleba na przemian z papryką.

Przygotowane kromki pokroić na ćwiartki i nadziewać na dwa patyczki do szaszłyków na przemian z papryką..

przygotowanie szaszłyków cd

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Wybite do miseczki jajko roztrzepać.

Jajko wybić do miseczki i roztrzepać.

przygotowanie szaszłyków cd

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Posmarowane jajkiem szaszłyki opiec na patelni grillowej.

Szaszłyki posmarować roztrzepanym jajkiem i opiec ze wszystkich stron. na rozgrzanej patelni grillowej lub na tacce na grillu.

przygotowanie paluszków

Grillowane chlebowe szaszłyki Eli
Plastry szynki lub boczku pokroić w podłużne paski.

Plastry szynki lub boczku pokroić w podłużne paski 1 centymetrowej szerokości i owinąć odkrojone skórki. Paluszki opiec na patelni grillowej. Smacznego!