monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Grillowane falbanki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wczoraj takie kurczaczki-cudaczki zrobiłam na obiad dziewczynką były zachwycone:)

Grillowane falbanki z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane falbanki z kurczaka

 

  • 1 duża pierś z kurczaka ok. 250 g
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sosu teriayki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Dodatkowo:
  • 3 szpadki do szaszłyków
  • patelnia grillowa

Sposób przygotowania:

Grillowane falbanki z kurczaka
Do miski wlać sos,olej oraz wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie trzepaczką połączyć składniki marynaty. Mięso umyć,osuszyć i oczyścić z błon i tłuszczu. Pokroić na paski. Wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. W Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową. Szpadki do szaszłyków przeciąć na pół. Na każdą połówkę szpadki nabijać pasek kurczaka wbijając na przemiennie tworząc falę. Kłaść mięso na patelnię i smażyć z obu stron do zrumienia( przed podaniem upewnić się,że mięso jest upieczone ponieważ w załamaniach dłużej się smażyć). Podawać do ziemniaków lub frytek. Smacznego!
Grillowane falbanki z kurczaka
w misce wymieszać sok z cytryny z sosem teriayki oraz z olejem
Grillowane falbanki z kurczaka
Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać
Grillowane falbanki z kurczaka
na szpadki od szaszłyków nabić mięso tworząc falę
Grillowane falbanki z kurczaka
mięso smażyć na rumiano z obu stron