Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Grillowane pieczarki faszerowane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na urozmaicenie letniego grillowego menu proponuje pyszne pieczarki faszerowane aromatycznym mięsem mielonym.

Grillowane pieczarki faszerowane mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane pieczarki faszerowane mięsem

 

  • Około 16 szt. dość sporych pieczarek
  • 500 gram mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe )
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 jajko
  • 10 dag ulubionego sera żółtego lub mozzarelli
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowane pieczarki faszerowane mięsem
Pieczarki oczyszczamy – kapelusze odcinamy od trzonku, odkładamy na bok. Trzonki grzybów kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej mięso. Przesmażone mięso przekładamy na talerz a na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i przesmażamy na niej przez 1 minutę posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Do cebuli dodajemy pokrojone trzonki pieczarek i smażymy 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego drobno (pozbawionego skórki i gniazd nasiennych ) pomidora.

Tak przygotowane warzywa łączymy z przesmażonym mięsem – mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także posiekanym drobno tymiankiem. Do mięsa wbijamy jajko i wszystko jeszcze raz starannie mieszamy.

Kapelusze pieczarek lekko solimy i pieprzymy i do każdego kapelusza kładziemy farsz. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy kawałek sera.

Tak przygotowane pieczarki grillujemy około 10-15 minut. Pieczarki można upiec również w piekarniku w temp. 180 stopnie przez 7-10 minut.
Grillowane pieczarki faszerowane mięsem
Mięso mielone z cebulą, czosnkiem, pomidorami i tymiankiem
Grillowane pieczarki faszerowane mięsem
Kapelusze pieczarek posolone i popieprzone gotowe do faszerownia
Grillowane pieczarki faszerowane mięsem
Pieczarki w trakcie faszerowania mięsem mielonym
Grillowane pieczarki faszerowane mięsem
Gotowe pieczarki przygotowane go grillowania