marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grillowane pieczarki z nadzieniem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieczarki oczyścić,opłukać,nożem delikatnie wyjąć nóżki i napełnić różyczkami kalafiora i serem tofu.Sporządzić marynatę,obtoczyć.Grillować.

Grillowane pieczarki z nadzieniem.

Składniki:

Grillowane pieczarki z nadzieniem.

 

  • Ok.20 dużych lub średnich pieczarek,
  • 1 kg.tofu,
  • 1 mały kalafior.
  • Marynata:
  • 3-4 łyżki oleju lnianego lub oliwy,
  • sok z cytryny,
  • 3-5 ząbków czosnku,
  • po szczypcie różnych ziół,np.tymianek,bazylia,oregano,
  • 3 łyżki miodu pszczelego,
  • pieprz cayenne.
  • Ponadto folia aluminiowa lub tacki na grilla i węgiel drzewny.

Sposób przygotowania:

Grillowane pieczarki z nadzieniem.
Kalafior oczyścić z wierzchnich liści,opłukać w bieżącej wodzie,obgotować,podzielić na różyczki.Pieczarki oczyścić i opłukać,nożem delikatnie podważyć i wyjąć ogonki.Ser tofu pokroić i wraz z różyczkami napełniać kapelusze pieczarek.Następnie sporządzić marynatę z oleju lnianego lub oliwy,miodu,soku ze świeżej cytryny(bez pestek),ziół suszonych,zmiażdżonych ząbków czosnku i pieprzu kajeńskiego. Wymieszać w głębokim talerzu i schłodzić.Potem wyjąć i pędzelkiem rozsmarowywać wierzchy nadziewanych pieczarek marynatą,pieczarki ułożyć na deseczce lub na talerzach płaskich i wstawić do lodówki na 2-3 godz.przed grillowaniem.Rozpalić grilla na pół godziny przed pieczeniem,potem przynieść pieczarki,ułożyć na tackach aluminiowych i układać na rozpalonym ruszcie.Grillować z ok.15-20 min. Podawać z sosami do grilla,frytkami lub pieczywem.