Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grillowane piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtem bałkańskim i czosnkiem... Pyszne mięsko przygotowane na patelni grillowej:)

Grillowane piersi z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane piersi z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Grillowane piersi z kurczaka
Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż, żeby otrzymać 4 duże płaty. Jogurt przełożyć do miski. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć płaty mięsa i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie zamarynowane mięso kłaść na rozgrzaną patelnię grillową (lub w sezonie na tradycyjny grill). Grillować na rumiano z obu stron. 
Grillowane piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż na cztery płaty.
Grillowane piersi z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Grillowane piersi z kurczaka
Płaty mięsa dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Grillowane piersi z kurczaka
Zamarynowane mięso położone na rozgrzaną patelnię grillową.