ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Grillowane piersi z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Grillowane piersi z kurczaka z tymiankiem

Grillowane piersi z tymiankiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowane piersi z tymiankiem

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowane piersi z tymiankiem
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić.Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill. Ułożyć na grillu i grillować po ok. 5 minut na każdej ze stron. Smacznego :)
Grillowane piersi z tymiankiem
Kurczaka można zamarynować wcześniej np. kilka godzin przed grillowaniem
Grillowane piersi z tymiankiem
I grillujemy ... mięsko powinno być soczyste i aromatyczne