superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 352]

Grillowane pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Kto powiedział , że zgrillować można jedynie mięso lub warzywa. Pizzerinki z grilla polecają się na obiad :)

Grillowane pizzerinki

Składniki:

Grillowane pizzerinki

Sos do pizzy

Ciasto do pizzy

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szkalnki ciepłej wody
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • kolorowe pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • szynka parmeńska
  • zielone oliwki
  • serek śmietankowy w zalewie z suszonymi pomidorami

Sposób przygotowania:

Grillowane pizzerinki

Sos do pizzy

Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Całość miksujemy blenderem i dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku.

Ciasto do pizzy

Mąkę mieszamy z drożdżami i dodajemy oliwę i czosnek niedźwiedzi i sól oraz ciepłą wody.Doprawiamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy pizzerinki które nakładamy na rozgrzanego grilla.

Grillujemy aż ciasto się przyrumieni i pojawią się wyraźne paseczki.
Na ciepłej pizzy układamy listki rukoli, szynkę parmeńską, pomidory koktajlowe, serek z suszonymi pomidorami, oliwki zielone.

Tagi:

grill