Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 784]

Grillowane pomidory faszerowane mięsem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Faszerowane mięsem w stylu greckim, pachnące miętą grillowane pomidory to fajna propozycja grillowego menu, polecam.

Grillowane pomidory faszerowane mięsem i fetą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane pomidory faszerowane mięsem i fetą

 

  • 8 dużych mięsistych pomidorów
  • 500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 kostka sera feta
  • 1 woreczek ryżu
  • Garść świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki bulionu wołowego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowane pomidory faszerowane mięsem i fetą
Pomidory myjemy, osuszamy, odcinamy nożem górę i każdego pomidora za pomocą łyżeczki wydrążamy. Odstawiamy na bok. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli przekładamy ją na talerzyk. Na patelnie dolewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy na niej mięso mielone przez około 10 minut.

Do przesmażonego i zarumienionego mięsa dodajemy przesmażoną cebulkę , przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowany ryż, pokrojoną w drobną kostkę fetę i posiekaną miętę. Wszystko starannie mieszamy i dolewamy do farszu ½ bulionu. Farsz nie powinien być bardzo suchy więc jeśli jest taka potrzeba dolewamy resztę bulionu. Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Wydrążone pomidory lekko solimy i pieprzymy w środku. Do każdego nakładamy porcję farszu. Tak przygotowane pomidory grillujemy pod przykryciem około 15-25 minut lub pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Pomidory serwujemy gorące np. z jogurtowym sosem miętowym lub czosnkowym.

Smacznego.
Grillowane pomidory faszerowane mięsem i fetą
Umyte i osuszone pomidory w trakcie wydrążania
Grillowane pomidory faszerowane mięsem i fetą
Wydrążone pomidory gotowe do faszerowania
Grillowane pomidory faszerowane mięsem i fetą
Nafaszerowane pomidory przygotowane do grillowania