Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Grillowane żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zachwycą zaproszonych na grilla gości. Doskonale smakują z dodatkiem keczupu. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Grillowane żeberka

Składniki:

Grillowane żeberka

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 100 ml oleju,
  • ½ łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • ½ łyżki papryki wędzonej mielonej,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1,5 łyżeczki pierzu mielonego,
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Grillowane żeberka

Gotowanie żeberek

Grillowane żeberka
Żeberka kroję na porcje. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję około 45 minut.

Żeberka kroję na porcje. Wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję około 45 minut.

Marynowanie

Grillowane żeberka
Olej mieszam z przyprawami. Ugotowane żeberka przekładam do marynaty i dokładnie je nacieram. Odstawiam w chłodne miejsce na około 2 godziny. Na rozgrzanym grillu układam porcje żeberek. Grilluję po około 10 minut z każdej strony.

Olej mieszam z przyprawami. Ugotowane żeberka przekładam do marynaty i dokładnie je nacieram. Odstawiam w chłodne miejsce na około 2 godziny. Na rozgrzanym grillu układam porcje żeberek. Grilluję po około 10 minut z każdej strony.