Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Grillowane ziemniaki w boczku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie dwa w jednym....boczek z wkładką.

Grillowane ziemniaki w boczku. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane ziemniaki w boczku.

 

  • 0,5 kg białego boczku
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • kilogram obranych ziemniaków
  • wykałaczki
  • glazura: 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżka czerwonego delikatu

Sposób przygotowania:

Grillowane ziemniaki w boczku.
Boczek dzień wcześniej nacieramy..solą, majerankiem i pieprzem ziołowym. Zamykamy szczelnie i odkładamy do lodówki. Następnego dnia kroimy na cienkie paski. Obrane ziemniaki obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 10 min. Odcedzamy i lekko studzimy. Każdego ziemniaka owijamy boczkiem, końce paska powinny zachodzić za siebie około centymetra. W dwóch miejscach wbijamy wykałaczki. Raz spinamy końce, a dwa zapobiegamy osuwaniu się mięsa. Z oliwy i przypraw robimy glazurę, którą smarujemy grillujące się ziemniaki. Trzeba pamiętać o obracaniu aby się ładnie równo opiekły, a boczek wytopił.
Grillowane ziemniaki w boczku.
Mięso marynujemy dzień wcześniej, to mu zapewni smak i aromat.
Grillowane ziemniaki w boczku.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut.
Grillowane ziemniaki w boczku.
Aby uniknąć zsuwania się boczku, w kilku miejscach wbijamy wykałaczki.
Grillowane ziemniaki w boczku.
Zapakowane ziemniaki smarujemy glazurą .

Tagi:

ziemniaki