Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grillowane ziołowe filety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Filety z piersi kurczaka marynowane w ziołach, a następnie grillowane na patelni grillowej. Można je upiec na tradycyjnym grillu.

Grillowane ziołowe filety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane ziołowe filety

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Grillowane ziołowe filety
Każdy filet przeciąć wzdłuż, żeby otrzymać cztery płaty mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego wszystkie zioła, sól, przyprawę do kurczaka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zamarynowane mięso kłaść na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Grillować na rumiano z obu stron.
Grillowane ziołowe filety
Mięso przecięte wzdłuż żeby otrzymać cztery płaty.
Grillowane ziołowe filety
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Grillowane ziołowe filety
Mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Grillowane ziołowe filety
Zamarynowane mięso grillowane na patelni grillowej.