KillGrill

KillGrill

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Grillowany ananas w syropie klonowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

przekrój ananasa na pół. zostawiając trzon, wytnij owoc, pokrój na kawałki i wsadź z powrotem.polej syropem, grilluj ok 25 min

Grillowany ananas w syropie klonowym

Składniki:

Grillowany ananas w syropie klonowym

 

  • jeden dojrzały ananas
  • syrop klonowy
  • cynamon, cukier brązowy lub karmel i wanilia w młynku
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Grillowany ananas w syropie klonowym
Tak prosty, a rewelacyjnie smaczny przepis sprawdza się idealnie na rodzinnych przyjęciach. wybierając ananasa zwróćcie uwagę na liście - jeśli możecie je oderwać znaczy, że ananas jest dojrzały i słodki. Krojąc ananasa na pół możecie zostawić liście lub je obciąć. Ostrym i dość małym nożem wykrawacie zawartość owocu, ale pamiętajcie by nie uszkodzić górnego trzonu. Zawartość przełóż na deskę i pokrój na ćwiartki, następnie delikatnie wsadź z powrotem i palcem ułóż na przemian, tak by ćwiartka wystawała raz z jednej a raz z drugiej strony. Polej syropem (wedle uznania, zależy czy lubisz bardzo słodki) dopraw cynamonem, wanilią i karmelem w młynku lub brązowym cukrem. Na rozgrzanego grilla połóż owoc zieloną skórą do rusztu i grilluj ok 25 min (tyle grilluje na moim gazowym grillu), aż zobaczysz, że brzegi ćwiartek są zarumienione. Podając cały owoc powbijaj wykałaczki, które ułatwią Twoim gościom jedzenie Już na talerzu możecie dodać na wierzch ananasa np. lody waniliowe ze świeżą miętą...koniecznie wypróbujcie naprawdę polecam!