wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Grillowany ananas z domowymi lodami kokosowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealny deser na zwieńczenie letnich biesiad przy grillu. Ananas z cukrem upieczony na grillu, pachnący i pięknie skarmelizowany, podany z domowej roboty lodami kokosowymi.

Grillowany ananas z domowymi lodami kokosowymi

Składniki:

Grillowany ananas z domowymi lodami kokosowymi

 

  • 1 duży ananas
  • 3 lyżeczki cukru trzcinowego
  • Lody:
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 300 ml śmietany 30%
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Grillowany ananas z domowymi lodami kokosowymi
Zrobić lody: Wiórki kokosowe umieścić w melakserze i rozdrobnić – żeby były mniej wyczuwalne w lodach i żeby wyzwoliły dodatkowy aromat. Nie można jednak przesadzić z ich rozdrabnianiem bo jak wyzwoli się za dużo olejków to zaczną się sklejać w bryłki, muszą być sypkie.

Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Lody można zrobić w maszynie do lodów, lub bez maszyny – przełożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Wyjąć pod 2 godzinach i zmiksować ręcznym blenderem – czynność powtórzyć wo odstępach 1-2 godzinnych przynajmniej trzykrotnie. Potem można zostawić na dłuższy czas w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć na ok 15 minut.

Ananasa pozbawić obrać, pokroić na grube plastry i wydrążyć twarde środki. Posypać z każdej strony cukrem. Ułożyć na grillu i piec z każdej strony aż pokażą się ciemnie paski, ananas zmięknie a cukier się skarmelizuje. Podawać każdy plaster z gałką lodów. 

Tagi:

lody