Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Grillowany bakłażan z pomidorem i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Faszerowany bakłażan jest bardzo uniwersalnym daniem - może być podany jako lekki obiad, kolacja, a nawet przystawka, jeżeli porcja nie będzie zbyt duża.

Grillowany bakłażan z pomidorem i serem pleśniowym

Składniki:

Grillowany bakłażan z pomidorem i serem pleśniowym

 

Sposób przygotowania:

Grillowany bakłażan z pomidorem i serem pleśniowym
Bakłażana wybrać bardzo dojrzałego i jędrnego - najlepszy będzie możliwie gruby, aby łatwo dał się pokroić w plastry. 

Należy go umyć, osuszyć i ponacinać wzdłuż na kilka plastrów równej grubości nie rozcinając do końca. Plastry w środku posmarować oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem. 

Pomidory, cebulę i czosnek pokroić w plasterki i powtykać je między plastry bakłażana - dołożyć pokruszony w duże kawałki ser pleśniowy typu gorgonzola.

Arkusz alu-folii posmarować niewielką ilością oliwy, ułożyć bakłażana, szczelnie owinąć i upiec na grillu.

Upieczonego bakłażana podać z sosem jogurtowym lub jogurtem greckim.