BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grillowany krupnik w kapuście + chleb z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Polecam pyszny śląski krupniok granulowany w kapuście kiszonej, krupniok owinięty jest plastrem boczku wędzonego. Podany z pysznym grillowanym chlebem.

Grillowany krupnik w kapuście + chleb z grilla

Składniki:

Grillowany krupnik w kapuście + chleb z grilla

 

  • Krupnioki u mnie 3 szt (w zależności ile potrzebujemy),
  • kapusta kiszona 300 g,
  • liść laurowy 1 -2 szt,
  • ziele angielskie całe 3 ziarenka,
  • przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki,
  • boczek wędzony plastry tyle szt ile mamy krupnioków,
  • dodatkowo ;
  • folia aluminiowa,

Sposób przygotowania:

Grillowany krupnik w kapuście + chleb z grilla
Oto link na grillowany chleb;

https://gotujmy.pl/grillowany-chleb-z-maslem-z-ziolami-i-czosnkiem,przepisy-grill-przepis,263409.html.

Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz odrobiną przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu kapustę odsączyć na sicie, ostudzić, następnie kawałki foli aluminiowej rozłożyć na stole (kawałki foli mają być takiej wielkości aby można było dobrze zwinąć krupniok razem z kapustą).

Na każdym kawałku foli ułożyć garść ugotowanej kapusty, na kapuście ułożyć krupniok owinięty plastrem boczku wędzonego i delikatnie przykryć ugotowaną kapustą,folie dobrze zwinąć i kłaść krupnioki na grilla.

Grillować około 30 minut według swojego uznania.