czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Grillowany kurczak po tajsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepis idealny na majówkę. Kurczak jest dobrze przyprawiony, nie jest wysuszony, po prostu palce lizać!!

Grillowany kurczak po tajsku

Składniki:

Grillowany kurczak po tajsku

 

  • 700 g filetu z piersi kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżka obsypki kaukaskiej
  • ogórek,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak po tajsku
Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać mięso i smarować pozostałą marynatą. Następnie zdjąć z grilla i pokroić w 2cm paski. Podawać ze świeżym ogórkiem i posiekaną natką pietruszki.