SUPERPRZEPIS

Grillowany kurczak słodko-kwaśny

  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Grillowany kurczak słodko-kwaśny

Słodko-kwaśny grillowany kurczak z wyczuwalnym aromatem cebuli i sosu sojowego smakuje bardzo oryginalnie. Jego ciekawy smak przełamie nudę zwykłego fileta. Przepis Andrzeja Grummicha po moich zmianach.

Składniki:

Grillowany kurczak słodko-kwaśny

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2-3 cytryny
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400ml piwa
  • 150ml ciemnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak słodko-kwaśny

1

Grillowany kurczak słodko-kwaśny
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3 porcje.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3 porcje. Kurczaka umieszczamy w garnku i zalewamy sokiem niewyciśniętym z cytryn. Mieszamy tak aby sok pokrył dokładnie mięso. Jeśli wolimy bardziej wyrazisty, kwaśny smak użyjmy 3 szt cytryny, jeśli bardziej delikatny wystarczą dwie.

2

Grillowany kurczak słodko-kwaśny
Cebulę drobno ciekamy, czosnek kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia.

Cebulę drobno ciekamy, czosnek kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia. Piwo łączymy z sosem sojowym i cukrem. Dodajemy cebule z czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną.

3

Grillowany kurczak słodko-kwaśny
Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h.

Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h.
Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony.