Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowany kurczak tikka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dla smakoszy kuchni indyjskiej i nie tylko pyszny, aromatyczny, soczysty, idealny na grilla kurczak tikka

Grillowany kurczak tikka

Składniki:

Grillowany kurczak tikka

 

  • 500 g filetów z udźca kurczaka
  • 1 cm startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak tikka
Filety myjemy i osuszamy. Z jogurtu i przypraw przygotowujemy marynatę mieszając starannie wszystkie składniki. Kurczaka wkładamy do marynaty i starannie mieszamy aby marynata dobrze pokryła mięso. Najlepiej jest kiedy mięso poleży w marynacie przynajmniej godzinę a najlepiej cała noc, ale w tym przepisie w zupełności wystarczy 15 minut. Rozgrzewamy grilla lub patelnie grillową. Kurczaka delikatnie odsączamy z nadmiaru marynaty, skrapiamy go delikatnie oleją po czym grillujemy po około 12 minut z każdej strony. Serwujemy na zielonej sałacie