VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Grillowany kurczak z sosem winno – wiśniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smak i aromat niebiański… Idealny na romantyczny obiad lub kolację… Wino, wiśnie i lubczyk… Połączenie idealne!

Grillowany kurczak z sosem winno – wiśniowym

Składniki:

Grillowany kurczak z sosem winno – wiśniowym

 

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • ostra przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw (Vegeta)
  • 2 łyżeczki liści lubczyku
  • 100 g świeżych wiśni
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g ryżu

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak z sosem winno – wiśniowym
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki.

Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem).

Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym ryżu, polewamy sosem powstałym w foli aluminiowej.