kochanyptysiu

kochanyptysiu

Kucharz
[Przepisów: 4]

Grillowany łosoś w marynacie z syropu klonowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jak dla mnie ten przepis to strzał w 10! Lekko chrupiąca skórka i idealnie grillowane kawałki łososia marynowane w syropie klonowym z warzywami i sosem czosnkowo-cytrynowym. To danie zachwyca wszystkich, którzy mieli okazję spróbować.

Grillowany łosoś w marynacie z syropu klonowego

Składniki:

Grillowany łosoś w marynacie z syropu klonowego

marynata:

  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu winnego białego.
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego.
  • odrobina suszonego chilli

potrzebne nam będą:

sos

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś w marynacie z syropu klonowego
Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego, masła, oliwy i sosu sojowego jasnego. Dopraw do smaku odrobiną suszonego chilli. Odstaw na min. godzinę do lodówki.

Grilluj po ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj z sosem czosnkowo- cytrynowym i warzywami.

Przygotowanie sosu czosnkowo- cytrynowego:

Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i dodaj rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw do lodówki na min. godzinkę. Warzywa: Ulubione warzywa (u mnie bataty i czerwona papryka) umieść w rękawie do pieczenia.

Na ruszcie grill'a połóż kawałek foli aluminiowej, na której umieść warzywa. Grilluj aż będą lekko miękkie (ok. 30 minut).

Smacznego!

Tagi:

sosy