SUPERPRZEPIS

Grillowany pstrąg

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Grillowany pstrąg Więcej zdjęć (5)

Pstrąg z grilla to moje pierwsze podejście do tak przyrządzonej rybki i bardzo udane. Pstrąg jest smaczny i soczysty i ości ładnie odchodzą.

Składniki:

Grillowany pstrąg

 

  • 2 pstrągi
  • 1 mała cytryna
  • sól,pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kawałek masła
  • olej do skropienia

 

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg
Pstrągi dokładnie oczyścić. Na zewnątrz i w środku oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do środka również włożyć plasterki cytryny. Pstrągi zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnego dnia odwinąć z folii. Ze środka wyjąć plasterki cytryny a włożyć wiórki masła i gałązki natki pietruszki. Na wierzchu skropić olejem i włożyć rusztu do grillowania lub zawinąć w folię aluminiową i grillować ok 20-30 minut często obracając.
Grillowany pstrąg
Etap 1 Na zewnątrz i w środku opróczyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do środka również włożyć plasterki cytryny.
Grillowany pstrąg
Etap 2 Ze środka wyjąć plasteki cytryny a włożyć wiórki masła i gałązki natki pietruszki.
Grillowany pstrąg
Etap 3 Na wierzchu skropić olejem i włożyć rusztu do grillownia lub zawinąć w folię aluminiową
Grillowany pstrąg
Etap 4 Grillować ok 20-30 minut często obaracając.

Tagi:

pstrąg