Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 320]

Grillowany pstrąg na kaszy orkiszowej z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczny pstrąg łososiowy grillowany w marynacie na bazie curry i ziela angielskiego. Dodatek stanowi kasza orkiszowa z warzywami. Bardzo smaczny, lekki i zdrowy pomysł na obiad.

Grillowany pstrąg na kaszy orkiszowej z warzywami

Składniki:

Grillowany pstrąg na kaszy orkiszowej z warzywami

Ryba:

Kasza z warzywami:

  • 1 saszetka kaszy orkiszowej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 50 dag mrożonych warzyw na patelnię
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg na kaszy orkiszowej z warzywami

Przygotowanie ryby:

Grillowany pstrąg na kaszy orkiszowej z warzywami
Pstrąg łososiowy podzielony na kawałki, natarty solą i pieprzem

Przygotować pstrąga: Rybę dokładnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, usunąć skórę. Każdy płat ryby podzielić na dwa kawałki. Natrzeć je dokładnie solą i pieprzem.

Marynowanie ryby:

Grillowany pstrąg na kaszy orkiszowej z warzywami
Marynata na bazie ziela angielskiego i curry do pstrąga

Składniki marynaty wymieszać, wrzucić kawałki ryby i dokładnie natrzeć je marynatą. Odstawić na minimum 20 minut. W tym czasie kaszę orkiszową ugotować al'dente (przez 10 minut w osolonym wrzątku). Ostudzić.

Grillowanie ryby:

Grillowany pstrąg na kaszy orkiszowej z warzywami
Pstrąg łososiowy z curry i zielem w trakcie grillowania

Do głębokiej patelni wrzucić warzywa, przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając aż się rozmrożą. Na patelni grillowej ułożyć kawałki pstrąga, wstawić na mały ogień i grillować po 4-5 minut z każdej strony.

Do rozmrożonych warzyw dorzucić kaszę i przyprawy, wymieszać, przesmażyć przez 3 minuty. Na dwóch talerzach wyłożyć kaszę z warzywami i dwa kawałki ryby.

Smacznego!