2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Delikatna ryba jaką jest pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką.

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym

Składniki:

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym

 

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 4 plastry cytryny
  • 4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego
  • Gałązki świeżego koperku
  • Sól morska do smaku
  • Zioła do ryb

 

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym

ETAP 1:

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym
Ryby myję nacieram przyprawami w srodek wkładam masło

Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki.

ETAP 2:

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym
nafaszerowane pstrągi obłożyć cytryną włożyć do lodówki

Na wierzchu obłożyc plastrami cytryny.
Odstawić na godzinę do lodówki.

ETAP 3:

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym
z ogórka suszonych pomidorów przygotowuję salsę

Przygotować salsę:
Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki.

ETAP 4:

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym
ryby przekładamy na kratkę i grillujemy z każdej strony

Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut na średnim żarze podawać z salsą.
Smacznego!