mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Grillowany schab z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny, soczysty schab grillowany z plastrami pieczarek i ziemniaczków. Doskonała propozycja na niedzielny obiad.

Grillowany schab z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany schab z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Grillowany schab z pieczarkami
Ziemniaki obieram ze skórki, myję, gotuję (al dente) w osolonej wodzie, po czym studzę i kroję w plastry. Pieczarki myję, osuszam i kroję w plastry. Plastry schabu delikatnie rozbijam, oprószam je dokładnie przyprawami i ziołami z obu stron. Na patelnię grillową wlewam łyżkę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz kładę plastry schabu w przyprawach. Całość smażę na niewielkim ogniu z obydwu stron. Po chwili dodaję do mięsa pokrojone w plasterki pieczarki, które także posypuję przyprawami tj. solą, słodką papryką, przyprawą do grilla oraz ognistą mieszanką. Gdy mięso i pieczarki są już miękkie, przenoszę je z patelni na talerz. Na patelnię wlewam ponownie łyżkę oliwy, kładę plastry gotowanych ziemniaków, oprószam je z obydwu stron przyprawami i ziołami, smażę kilka minut aż do lekkiego zrumienienia. Podpieczone ziemniaki zsuwam na połowę patelni, wkładam mięso z pieczarkami i podgrzewam. Gotową potrawę wykładam na talerze. Podaję z ulubioną surówką z warzyw.
Grillowany schab z pieczarkami
Plastry schabu delikatnie rozbijam i posypuję przyprawami
Grillowany schab z pieczarkami
Na rozgrzanej oliwie smażę plastry schabu
Grillowany schab z pieczarkami
Do mięsa dodaję plastry pieczarek, posypuję przyprawami
Grillowany schab z pieczarkami
Do wszystkiego dodaję wcześniej podsmażone plastry ziemniaków