rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wspaniałe rozgrzewające danie na jesienne dni. Wykorzystajmy jeszcze świeże warzywa do przygotowania takiego obiadu.

Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej

Składniki:

Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej

 

Sposób przygotowania:

Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej

Szaszłyki

Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej
Szaszłyk grillujemy aż do miękkości na grillu elektrycznym

Na patyczki do szaszłyka nadziewamy kolejno obok siebie kawałki zielonej, żółtej papryki oraz plastry pieczarek i bakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości.

Mięso

Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej
Na rozbitym mięsie układamy warzywa- już bez patyczka

Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy na cienkiego dużego kotleta. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną łyżką majonezu. Na jednym boku układamy grillowane warzywa i zwijamy najpierw boki do środka a następnie w rulon.

Pieczenie

Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej
Owinięte mięsem szaszłyki układamy wraz z warzywami w naczyniu żaroodpornym

Mięso zwijamy sznurkiem spożywczym i obtaczamy w mące, a następnie opiekamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi pokrojonymi składnikami i ziemniakami. Polewamy olejem ziołowym i posypujemy granulowanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 170St C piekarnika na ok 1 godzinę.
Ziemniaki wcześniej możemy lekko obgotować, wtedy czas pieczenia dania skróci się o ok 15 minut.