IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Grillowane małże Wenus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Owoce morza to bogactwo witamin i omega 3, zaskocz twoich gości i podaj je prosto z grila ! Małże aromatyzowane czosnkiem, natką i białym winem zachwycą niejedno podniebienie. Pysznie, dietetycznie, zdrowo i wytwornie!

Grillowane małże Wenus

Składniki:

Grillowane małże Wenus

 

  • 800 g świeże małże z gatunku Wenus
  • wino białe wytrawne do skropienia (użyłam EST EST EST)
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • pieprz świeży do smaku
  • 4-8 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki

 

  • 4 kromki chleba

Sposób przygotowania:

Grillowane małże Wenus
Małże oczyść i opłukaj. Przygotuj 8 kawałków foli aluminiowej (ok. 40 cmx40cm), po 2 na jedną porcję. 2 kawałki foli połuż jedna na drugiej, na jej środek wsyp po 200 g małż,dodaj 1-2 ząbki czosnku, skrop białym winem, skrop oliwą z oliwek, posyp natką pietruszki i szczelnie zamknij. Griluj ok 15-20 min (w razie wątpliwości otwórz folię i sprawdż czy małże są otwarte).Zgriluj 4 kromki chleba, jeszcze gorące natrzyj czosnkiem, skrop oliwą i posyp natką pietruszki. Gotowe małże wykładaj na talerze we wewnętrznym kawałku foli ( ten zewnętrzny wyrzuć), posyp szczyptą świeżo mielonego pieprzu i natki pietruszki, obok połóż zgrilowany chleb i serwuj! Smacznego!

Tagi:

chleb