światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Grilowany łosoś z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i smaczne danie, które przygotuje nawet "kuchenny amator".

Grilowany łosoś z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grilowany łosoś z warzywami

 

  • dzwonka z łososia - w zależności od ilości osób
  • warzywa na patelnię
  • 2 pieczarki
  • przyprawa do ryb
  • sok z cytryny
  • oregano
  • mrożone frytki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Grilowany łosoś z warzywami
Dzwonki z łososia myjemy, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą i układamy na posmarowanym olejem arkuszu foli aluminiowej. pamiętajmy, żeby folię ułożyć świecącą stroną do góry, wtedy ryba szybciej się ugriluje. Obok ryby układamy frytki i całość wkładamy do piekarnika. Czas i temperatura przygotowania zależy tak naprawdę od czasu przygotowania frytek. Warto od czasu sprawdzać, czy nabrały już złotego koloru. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i dusimy. Dodajemy 2 pokrojone pieczarki, które nadadzą całości głębszego smaku. Posypujemy oregano i doprawiamy solą.
Grilowany łosoś z warzywami
Warzywa nie tylko świetnie wyglądają, ale i smakują.