agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Grissini serowe z pomidorami i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pesto z awokado i bazylii w świetnym towarzystwie grissini parmezanowo-pomidorowych. Rewelacyjne połączenie smaków:)

Grissini serowe z pomidorami i pesto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grissini serowe z pomidorami i pesto

 

  • Pesto
  • awokado 1 szt
  • bazylia 1 pęczek
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • grissini
  • 320 g mąki tortowej
  • 4 g suchych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki parmezanu startego
  • 10 szt suszone pomidory
  • 30 ml oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Grissini serowe z pomidorami i pesto
W misce wymieszać drożdże z cukrem i letnią wodą. Odstawić do wyrośnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 30 ml oliwy, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory oraz starty parmezan ( można zastąpić zwykłym żółtym serem). Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do czystej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. U mnie ok 40 minut.



Po tym czasie ciasto dzielmy na mniejsze kawałki , formujemy ruloniki, układamy na ściereczce i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pieczemy 12 minut w temp 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem. W tym czasie przygotować pesto: Bazylię opłukać i osuszyć. Awokado pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera, dodać szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zblendować. Przekładać do miseczek podawać z pieczywem. Smacznego:)
Grissini serowe z pomidorami i pesto
z podanych składników przygotować gładkie ciasto
Grissini serowe z pomidorami i pesto
bazylię oraz awokado przełożyć do blendera