Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Groch na zasmażce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawę najlepiej przygotowywać w szybkowarze. Można podawać z parowkami i kiełbasą lub z kaszanką i surówką z kiszonej kapusty

Groch na zasmażce

Składniki:

Groch na zasmażce

 

  • 3 porcje:
  • 35 dag żołtego grochu
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa czerwonej papryki w proszku
  • 1 kubek smietany
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Groch na zasmażce
Groch namoczyć i gotowac w takiej ilości wody, która go przykruje (zdejmować podczas gotowania powstałą na wierzchu pianę) 10 minut pod przykryciem. Z oleju i maki zrobić zasmażkę, dodać rozgnieciony czosnek i paprykę, wymieszać z grochem, posolić. Przed podaniem posolić.

Tagi:

groch