iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Groch włoski z warzywami i mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Będąc w Madrycie ,podstawa zjeść to danie. Dzień wcześniej namoczyć groch włoski w zimnej wodzie na ok 10 godzin.

Groch włoski z warzywami i mięsem

Składniki:

Groch włoski z warzywami i mięsem

 

  • 320g grochu włoskiego
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 chorizos (kiełbasa hiszpañska)
  • 100g jamon curado (szynka parmeñska)
  • 250g mięsa wołowego na rosół
  • 200g kość wieprzowa
  • 150g słoniny wędzonej
  • 1/2 ucha świñskiego
  • 1 gałązka pietruszki
  • sol
  • Dodatek:
  • 1/2glowki kapusty ugotowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Groch włoski z warzywami i mięsem
Dzieñ wcześniej namoczyć groch włoski w zimnej wodzie na ok 10 godzin. Wkładamy wszystkie składniki wcześniej umyte do garnka i zalewamy wodą, dodajemy groch włoski i obrane warzywa., solimy , gotujemy ok 2 godzin. Po ugotowaniu należy przecedzić wywar do drugiego garnka z którego zrobimy rosół (gotujac do niego makaron) Mięso i warzywa kroimy w kawałki i podajemy z grochem włoskim, dodatkowo podajemy kapustę , która wsześniej podsmażamy na oliwie z oliwek z czosnkiem pokrojonym w plasterki.