Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

groch z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

można podawać z grzankami, dobra zupa

groch z kapustą

Składniki:

groch z kapustą

 

  • szklanka grochu
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • łyżka tłuszczu
  • cebula
  • 15 dag boczku
  • kminek
  • pół łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

groch z kapustą
Umyty i namoczony groch zostawiamy na noc. Następnie gotujemy go do miękkości. Kapustę kroimy i podlewamy niewielką ilością wody. Gotujemy na wolnym ogniu i dodajemy do wywaru tłuszczu i kminku. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na patelni. To samo robimy z boczkiem. Następnie boczek, cebulę, i mąkę zasmażamy i wlewamy do wywaru z grochu. Groch mieszamy z kapustą dodajemy zasmażkę i przyprawiamy solą i pieprzem.

Tagi:

groch kapusta