Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Groch z kurkami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gotowany łuskany groch z dodatkiem usmażonych kurek i cukinii.

Groch z kurkami i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Groch z kurkami i cukinią

 

  • 2/3 szklanki łuskanego grochu
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • ok. 10 dkg kurek
  • ok. 10 cm kawałek młodej cukinii
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Groch z kurkami i cukinią
Groch zalać ok. dwiema szklankami wody, dodać do niego odrobinę przyprawy uniwersalnej i ugotować do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. Cebulę pokroić w dużą kostkę, czosnek grubo posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli i usmażyć. Cukinię umyć i pokroić ćwierć plasterki razem ze skórką. Ja użyłam bardzo młodej cukinii, takiej, która miała mniej niż 10 cm długości. Cukinię dodać do cebuli z kurkami. Dodać również curry, paprykę i pieprz. Smażyć razem kilka minut. Jak cukinia się lekko zeszkli, dodać ugotowany groch. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i smażyć jeszcze ok. 1-2 minuty. Potrawę zdjąć z ognia i dodać masło. Mieszać powoli, aż masło się rozpuści, a potrawa zrobi się kremowa.
Groch z kurkami i cukinią
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Groch z kurkami i cukinią
Oczyszczone umyte i pokrojone kurki smażone z cebulą.
Groch z kurkami i cukinią
Pokrojona młoda cukinia dodana do kurek z cebulą.
Groch z kurkami i cukinią
Masło dodane do grochu wymieszanego z kurkami i cukinią.